Isolatie

Bespaar energie met isolatie

In uw huis gaat veel energie en warmte verloren. Met een aantal concrete en praktische tips voor isolatie kunt u uw energieverbruik terugdringen. U spaart het milieu én profiteert van een lagere energierekening.

1. Beperk warmteverlies met muurisolatie

Een eenvoudige manier om energie te besparen in huis is uw muren, plafonds en vloeren een lichte kleur geven. Dit weerkaatst het buitenlicht, zodat uw lampen niet aan hoeven. Muurisolatie helpt ook het warmteverlies beperken. Spouwmuren kunt u isoleren door ze te vullen met polystyreen, glaswol of rotswol. Bij oudere massieve of volle muren kunt u het beste de buitenkant van de muur isoleren, bij een verbouwing is het ook mogelijk om de binnenzijde van de gevel te isoleren.

2. Isoleer uw ramen

Met de isolatie van uw ramen kunt u aanzienlijk besparen op uw energiekosten. 37% van de energie gaat verloren via de ramen. Wanneer u het warmteverlies vermindert, kan uw verwarming omlaag. Er zijn verschillende soorten isolatie voor ramen en kozijnen: dubbel glas, HR glas, HR+ en HR++ glas. Zorg altijd voor goede ventilatie om vochtplekken in huis te voorkomen.

3. Zorg voor goede vloerisolatie

Via de vloer verdwijnt ongeveer 25% van de warmte. U kunt eenvoudig energie besparen met vloerisolatie. De isolatie moet zo dicht mogelijk tegen de warme vloer aan komen, daarom is vloerisolatie effectiever dan bodemisolatie. Een vochtige bodem moet wel afgedekt worden met een goede folie.

4. Breng dakisolatie of zolderisolatie aan.

Via uw dak verdwijnt er ook veel van de warmte. Zeker bij een verbouwing is dakisolatie aan te raden. Let er wel goed op dat het dakbeschot dampopen is zodat er zich geen condens kan ophopen in de constructie. Bij een platdak is isoleren aan de binnenzijde nagenoeg onmogelijk vanwege dit condensprobleem. Isoleer bij een platdak altijd de buitenzijde.  

5. Gebruik radiatorfolie achter uw radiator

Een radiator is dé warmtebron in uw huis. Een radiator straalt niet alleen warmte naar uw woonkamer, maar ook naar de muren aan de achterkant. Hierdoor gaat veel warmte verloren. Gebruik radiatorfolie achter uw radiator. Deze folie stuurt de warmte als het ware terug uw woonruimte in. Daarmee kunt u veel energie besparen.

6. Houd uw gordijnen gesloten

Met gordijnen houdt u zonlicht tegen en dempt u geluid. Maar wat belangrijker is: u houdt tocht tegen en kunt zo besparen. Houd in de winter daarom de gordijnen zoveel mogelijk gesloten. Dikke gordijnen, een isolerend materiaal aan de achterkant en gordijnen die goed afsluiten en doorlopen tot aan de grond isoleren het beste. Hang ze niet voor de radiator, anders blijft de warmte achter de gordijnen hangen.

7. Isoleer uw warmwaterleidingen en CV-leidingen

Het transport van water vanuit de CV-ketel door warmwaterleidingen en CV-leidingen levert warmteverlies op. Beperk dit warmteverlies en isoleer uw warmwaterleidingen en CV-leidingen met glaswol of buisisolatie. Zorg er ook voor dat de warmwaterleidingen zo kort mogelijk zijn, dit verkleint het warmteverlies.

8. Dicht kieren met tochtstrips

Met tochtwering of tochtstrips kunt u veel besparen. Dicht kieren met tochtstrips, zodat het warmteverlies beperkt blijft en de verwarming lager kan. Er zijn tochtstrips en tochtband voor ramen en deuren. Let er bij het aanbrengen van de tochtstrips voor isolatie op dat de kier goed wordt afgesloten en de tochtstrip de juiste dikte heeft.

9. Sluit de schoorsteen af

Een open haard is een gezellige warmtebron in huis. Het nadeel is dat een schoorsteen veel warmteverlies veroorzaakt. Als de haard uit is, beperkt u warmteverlies door de schoorsteen af te sluiten met bijvoorbeeld een tochtklep, een schoorsteenballon of een glasplaat. Zo bespaart u tot wel 10% op uw stookkosten.